Mahsullerinin Mildiyöden Korunması

Something went wrong. Please try again later...
AdobeStock_117697974 - Copy.jpeg

Genellikle sebzelerdeki diğer yaygın hastalıklardan ayırt edilemeyen küçük, sarımsı lekeler olarak başlar. Sıcaklık ve nem uygun olduğunda, sporlar gelişmeye başlar ve yaprakların alt kısımlarında yumuşak gri alanlar oluşturur. Islak koşullarda gelişen bu hastalık hızla yayılır ve binlerce spor üreterek rüzgarda yüzlerce kilometre hareket edebilir. Soğuk iklimlerde kışın hayatta kalamaz, ancak ilkbaharda daha sıcak bölgelerden eserek, koşullar elverdiği anda tarlaları enfekte etmeye hazır hale gelir.

 

Mildiyö, meyve ve sebzelere zarar veren parazitik bir su küfü hastalığıdır. Domates, salatalık, kavun, üzüm, yeşillikler ve kabak gibi çoğumuzun her gün tükettiği geniş bir ürün yelpazesine saldırır. Salatalık ve kavun gibi meyve veren sebzelerin yapraklarını istila ettiğinde, yapraklar kahverengiye döner ve ölür, meyve üretimini sağlayan yeşil yüzey alanı azalır. Sonuç daha küçük meyveler ve daha düşük şeker içeriği olabilir bu da; verimi, lezzeti ve kaliteyi etkiler. Yapraklı sebzelerde, kalite standartları çok yüksek olduğu için etki daha da şiddetli olabilir. Bu sebzelerde mildiyö, bitkinin hasat edilen ve tüketilen kısımlarında yetişir. Birkaç leke bile bir baş lahanayı veya bir demet lahanayı satılamaz hale getirebilir. Mildiyö istilası, daha az hasat ve sonuçta markette daha az seçenek ve daha yüksek fiyatlar anlamına gelebilir.

 

Entegre Zararlı Yönetimi

Üreticiler, mildiyö gibi su kaynaklı hastalıkları kontrol altına almak için Entegre Zararlı Yönetimi olarak bilinen bir yaklaşımla birden fazla yöntem kullanmak zorundadır. Entegre Zararlı Yönetimi, üreticilerin yabancı otlar, zararlılar ve hastalıklar da dahil olmak üzere her türlü zararlıyı, dayanıklılık geliştirme risklerini azaltacak ve çevresel etkiyi en aza indirecek şekilde yönetme konusunda karar vermelerine yardımcı olur. Mildiyöyü etkili bir şekilde yönetmek için üreticilerin aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli uygulamaları ve teknolojileri kullanması gerekir:

 

Dayanıklı çeşitler

Günümüzde, özellikle salatalık ve kavun için mildiyöye karşı dayanıklı daha fazla ürün çeşidi mevcuttur. Bu mükemmel bir ilk savunma hattı olabilir, ancak tüm mahsuller dayanıklı çeşit seçeneklerine sahip değildir ve dayanıklı çeşitler bile hala bir miktar hastalık duyarlılığına sahip olabilir.

 

Arazi yönetimi

Üreticilerin mildiyönün görülme sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olmak için tarlada yapabilecekleri bazı uygulamalar vardır. Örneğin, bitki aralıklarını ve sulamayı ayarlayarak mildiyönün gelişmesi için daha az elverişli koşullar yaratılabilir. Geçmişte bir tarlada mildiyö görülmüşse, üreticilerin özellikle iklimin hastalığın kışı geçirmesine izin verdiği bölgelerde ürün kalıntılarını dikkatli bir şekilde yönetmesi gerekir. Bu, bir sonraki sezon ekinleri yeniden enfekte edebilecek patojen spor kaynaklarının sınırlandırılmasına yardımcı olur.

 

Dikim/ hasat zamanlaması

Mildiyö, yağışlı havayı ve 15-23° sıcaklıkları sever. Bölgeye ve mahsüle bağlı olarak, üreticiler ekim ve hasat zamanlarını, hava koşullarının en büyük mildiyö baskısını yarattığı zamanlardan kaçınacak şekilde ayarlayabilirler. Yapraklı sebzelerde, mildiyönün yaşlı yapraklar üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bu durumda, mahsullerin satılabilmesi için yeni yapraklar enfekte olmadan önce hasat edilebilir ve zarar görmüş yapraklar çıkarılabilir.

 

Gözlem

Nemli havalarda, üreticiler dışarı çıkıp tarlaları izleyebilir ve düzenli olarak erken tüylü küf belirtilerini arayabilirler. Bu, mantar ilacı gibi başka bir müdahalenin gerekli olup olmadığı konusunda bilgi vermeye yardımcı olabilir. Dijital çözümlerden alınan destek mahsullerin ne zaman ve nasıl işleneceği konusunda daha da iyi kararlar alınmasına yardımcı olabilir.

 

Fungisitler

Diğer uygulama tekniklerinin yanı sıra, tüylü küfü kontrol etmek için fungisitler de sıklıkla gereklidir. Fungisitlerin kolayca temin edilebildiği geçmiş yıllarda, tüylü mildiyö mahsulleri yok ederdi. Günümüzde bu hastalık yaygın olarak kullanılan birçok fungisite karşı dayanıklılık göstermekte, bu da üreticilerin mahsullerini tedavi etmek için daha fazla seçeneğe ihtiyaç duydukları anlamına gelmektedir. Üreticiler sadece etkili değil, aynı zamanda dayanıklılık risklerini azaltmaya yardımcı olan ve uygun bir çevresel profile sahip çözümler aramaktadır. Zorvec aktif, bu kriterlere uyan bir fungisit etken maddesidir. Zorvec, hastalığı kontrol etmek için gereken aktif bileşen miktarı olan çok düşük bir kullanım oranıyla tüylü küfe karşı oldukça etkilidir. Ayrıca tüylü küfe karşı tamamen yeni bir yöntemle çalışır. Mahsullerin korunmasında kalıcı bir çözüm olarak kalmasını sağlamak için Zorvec her zaman başka bir fungisit etki şekli ile birlikte kullanılır ve mutlaka etikette belirtildiği oranda uygulanmalıdır.

cucurbit downy mildew
Kabakgillerde Mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) 1. Resim: Uygulama Yapılmamış -> 2. Resim: Zorvec™ uygulanmış
cucurbit downy mildew
Kabakgillerde Mildiyö (Pseudoperonospora cubensis) 1. Resim: Uygulama Yapılmamış -> 2. Resim: Zorvec™ uygulanmış

Zorvec, kabakgil bitkilerinin yapraklarını mildiyöye karşı korumaya yardımcı olur. Yapraklar yeşil ve sağlıklı kaldığında, bitki verim, tat ve kaliteyi en üst düzeye çıkarmak için daha fazla besin maddesini meyve gelişimine yönlendirebilir.

Mahsulleri zor hastalıklara karşı korumak için üreticilerin elindeki tüm araçlara ihtiyaç vardır. Hızla yayılabilen, uzaklara gidebilen ve hasadı mahvedebilen mildiyö için üreticilerin dayanıklı çeşitlerin seçilmesi, yönetim ve gözlem uygulamaları ile gerektiğinde fungisit kullanımı dahil olmak üzere çeşitli taktikleri kullanması gerekir. Zorvec gibi seçenekler, üreticilerin mildiyöyü sorumlu bir şekilde yönetmelerine ve lezzetli ve besleyici mahsulleri mahvetmesini engellemelerine yardımcı olur.

 

1 Martha Sudermann, “Downy Mildew,” Cornell Vegetables (Cornell University College of Agriculture and Life Sciences), accessed December 2, 2022,  https://www.vegetables.cornell.edu/crops/cucurbits/downy-mildew/.

2 Anthony P. Keinath, “Why Disease Control Is More Challenging on Leafy Vegetables,” Growing Produce, July 6, 2022,  https://www.growingproduce.com/crop-protection/disease-control/whydisease-control-is-more-challenging-on-leafy-vegetables/.

3 Leonard P. Gianessi and Nathan Reigner, “Fungicides,” Fungicides (CropLife Foundation, September 2005), https://croplifefoundation.wordpress.com/resources/benefits-studies/ fungicides/.