Mısırda koçan çürüklüğü nedir?
Koçan çürüklüğü hastalığı hakkında : Stenocarpella maydis (bilinen adı Diplodia maydis) fungusu koçan çürüklüğü hastalığına sebep olmaktadır. Tane doldurma sırasında yağışlı hava ve sıkı kavuzlu dik gelişen koçanlar Diplodia'yı teşvik eder. Patojen koçan çürümesine, sap çürümesine ve fide yanıklığına sebep olabilir. Bu hastalık için mısır bitkisi tek konukçusudur. Nemli hava ve orta dereceli sıcaklıklar eğer sporlar mevcutsa erken püsküllenmeden itibaren püsküllenmenin 2 ve 3 hafta sonrasına kadar enfeksiyona sebep olabilir. Diplodia büyük ölçüde enfekte olmuş ve toprağa karıştırılmamış mısır kalıntılarının (saplar, koçanlar ve taneler) miktarına bağlıdır.
Hastalık semptomları nelerdir: Erken enfekte olmuş bitkilerin kavuzları üzerinde uzaktan belirgin olan ten rengi lekeler vardır. Ciddi şekilde enfekte olmuş bitkiler üzerindeki kavuzlar, bitkinin geri kalanından çok önce kurur. Beyaz miselyum enfeksiyonu koçan tabanından uca doğru ilerler. Misel gelişiminin yayılması, koçanların dik kalmasına ve kavuzların koçana sıkıca bağlanmasına neden olur. Çürümüş tohum erken çimlenebilir(vivipary). Geç dönemde enfekte olan bitkiler daha az zarar görür ve kavuzlarda belirgin bir iz görünmeyebilir.
Koçan çürüklüğü hastalığının mısır üzerindeki etkisi: Enfeksiyon daha düşük tane boyutuna ve ağırlığına sebep olacağı için tane kalitesini ve verimi azaltabilir. Enfeksiyon erken oluşursa bazı koçanlar hasat edilebilir fakat hasada uygun tane üretemeyebilir. Koçan gelişimi hızlı iken enfeksiyon oluşursa hasar daha az olur. Fungus gelişimi en çok süt olum, hamur olum ve diş olum devrelerinde görülür. Mikotoksinler bu hastalıkla ilişkili değildir ancak bazı hayvanlar enfekte yemleri reddedebilir.
Hastalık Yönetimi: Hibritler Diplodia’ya karşı duyarlılıkları bakımından farklılık gösterir ancak hepsi zorlu şartlarda bir miktar hasar görebilir. Ciddi şekilde enfekte olmuş tarlalar erken hasat edilmeli ve ürün %15 nemin altında kurutulmalıdır (bir sonraki seneye kadar depolama için %13'ün altında olmalı).
Enfekte ürün hasattan sonra mümkün olduğunca çabuk 10oC'nin altına soğutulmalı ve -1oC'de depolanmalıdır. Ürünler kuruduktan sonra ve depolamadan önce daha hafif, hasarlı taneleri, koçanları ve ince taneleri çıkarmak için temizlenmelidir. Ürün düzgün bir şekilde kurutulmazsa, tarladaki koçanlarda Diplodia gelişimi daha da kötüleşebilir. Tüm depoyu riske atmamak için ürün elenmeli ve enfekte ürün ayrı olarak saklanmalıdır.
Yazar: Mark Jeschke
Yukarıda belirtilenler yalnızca bilgi amaçlı kullanım için sunulmuştur. İşletmenize özel bilgi ve öneriler için lütfen Pioneer satış uzmanınızla iletişime geçin. Ürün performansı değişkendir; nem ve ısı stresi, toprak tipi, yönetim uygulamaları ve çevresel stresin yanı sıra hastalık ve zararlı baskıları gibi birçok faktöre bağlıdır. Bireysel sonuçlar değişiklik gösterebilir.