Mısır için ideal ekim derinliği nedir?
Mısır ekim bölgelerinde en iyi başarı şansı, 5 cm derinliğe ekim yapmak ile mümkündür.
Araştırmalar, mısırın en az 5 cm derinliğe ekilmesinin, tohumları daha uniform bir tohum yatağına yerleştirerek, tohum-toprak temasını geliştirip, tek tip çıkışları sağlayacağını göstermiştir.
3,8 cm’den daha az derine ekilen mısır, daha az üniform çıkışa ve zayıf nodal kök gelişimine karşı hassas olmaktadır.
Ekim Derinliği Önerileri
Amerika Mısır Kuşağı'ndaki (mısır yetiştiriciliğinin en yoğun olduğu bölgeler) üniversite yönergeleri mısırın 3,8 cm ile 6,3 cm derinliğe ekilmesini önermektedir.
3,8 ile 6,3 cm’lik bölge içindeki özel ekim derinliği önerileri toprak dokusuna ve nem koşullarına bağlıdır. Drenajı yetersiz, daha ince dokulu topraklar için daha sığ ekim önerilir ve iyi drene edilmiş, daha kalın dokulu topraklar için daha derin ekim önerilir.
Şekil 1: Büyüme noktası toprak yüzeyinin 1,9 cm altında olan, 5 cm derinliğe ekilen V1'deki mısır bitkisi. Normal kök gelişimi için doğru ekim derinliği önemlidir.
Çok Sığ Ekimin Riskleri
Mısırı çok sığ ekmek, destek köklerini toprak yüzeyine çok yakın oluşturarak nodal kök gelişimini engelleyebilir.
Kök gelişimi zayıf olan bitkiler daha az su ve besin alabilir ve kuraklık dönemlerinde önemli ölçüde zarar görebilir.
Şiddetli vakalarda mısır, yüzeye yakın kuru toprakta nodal kök gelişiminin olmaması nedeniyle bitkilerin devrileceği "köksüz mısır sendromu" adı verilen bir durum geliştirebilir.
Sığ ekim, mısır fidelerini herbisit kalıntılarına maruz bırakarak, herbisit hasarı potansiyelini artırabilir. Tohum yatağındaki nem ve sıcaklık koşullarındaki büyük değişkenlik ve zayıf tohum-toprak teması nedeniyle çimlenme üniformitesi düşük olabilir.
Şekil 2: Sığ ekim ve ardından kuru toprak koşullarının neden olduğu “köksüz mısır sendromu”
Çok Derin Ekimin Riskleri
Çok derin ekim, ekimden sonra topraklar serin ve ıslak olduğunda sorunlu olabilir, bu da potansiyel olarak düzensiz çıkışa ve daha az bitki oluşumuna neden olur.
Derin ekim, mısırın ekimden sonra yoğun bir yağış olayına maruz kalması durumunda yüzeyin tabakalaşmasından kaynaklanan çıkış sorunları açısından daha büyük bir risk oluşturmaktadır.
Tabakalaşma herhangi bir derinlikte ekilen mısırı etkileyebilir ancak daha derine ekilen mısır fidelerin yüzeye ulaşması ve çıkması için biraz daha uzun zaman aldığından biraz daha büyük bir risk altında olabilir.Tabakalaşma riski ağır bünyeli topraklarda, düşük organik maddeli topraklarda ve zayıf toprak yapısına ve minimum kalıntıya sahip tarlalarda en fazladır.
Araştırmalardan Elde Edilen Temel Bulgular
Ohio Eyaleti Çalışması (Lindsey and Thomison, 2020):
Sığ ekim (~2.5 cm) mısırın çıkış başlangıcına kadar geçen süreyi kısalttı ancak çıkış süresini uzatarak daha az üniform bir çıkışa neden oldu. Toprak nemi toprak yüzeyine daha yakın ve daha değişkendi bu da muhtemelen daha sığ ekim ile daha az üniform çıkışa sebep oldu. Ekim derinliği, daha yüksek organik maddeli bir tarlada verimi etkiledi ancak daha düşük organik maddeli bir tarlada hiçbir etkisi olmadı.
Missouri Üniversitesi Çalışması (Kitchen et al., 2021a,b)
Tavsiye edilen aralığın (6 ile 7,5 cm) daha derin ucuna mısır ekimi hem ağır hem de hafif bünyeli topraklarda mısır çıkışı için avantajlıydı. Derine ekim genellikle daha iyi çıkış üniformitesini ve benzer veya geliştirilmiş mısır çıkış oranları ile sonuçlanmıştır. Derin ekim (6 ile 7,5 cm), ekimden sonraki sıcaklıklar yüksekken çıkış oranı ve tekdüzelik için uygundu, ancak sıcaklıklar daha düşükken uygun değildi.
Mısır Ekim Derinliği Nasıl Ölçülür
Fide çıkışından sonra ekim derinliği kolaylıkla belirlenebilir. Nodal kök alanı (taç veya büyüme noktası) ekim derinliğinden bağımsız olarak tipik olarak toprak yüzeyinin yaklaşık 2 cm altında gelişir.
Ekim derinliğini belirlemek mezokotil uzunluğu (tohum ile taç veya büyüme noktası arasındaki alan) ölçüldükten sonra için 2 cm eklenir.
Şekil 3: Tohumdan nodal köklere kadar ölçüm yaparak ekimden sonra tohum ekim derinliğinin nasıl ölçüleceğini gösteren mısır fidesi
Mısır Ekim Derinliği Önerileri
Araştırmalar genel olarak önerilen standart ekim derinliği aralığında (3,8 ile 6,3 cm) çok sığ ekimin çok derin ekime göre daha fazla risk taşıdığını göstermiştir.
Mısır 3,5 cm’den daha sığ ekilmemelidir.
Mısır ekiminde yaklaşık 5 cm’lik bir hedef ekim derinliği genellikle başarıya ulaştırır.
Tohumları yeterli toprak nemine yerleştirmek için daha hafif, daha kumlu topraklarda daha derin ekim (6,3-7,6 cm) gerekli olabilir.
Uniform Ekim Derinliği için Önerilen Uygulamalar
Mibzer tam çalışma hızında çalışırken tarladaki ekim derinliğini ayarlayın.
Tohum-toprak temasının iyi olup olmadığını kontrol edin; uniform çıkış ve daha güçlü kök sistemlerini destekleyen sağlam tohum yatakları için çaba gösterin.
Daha düzgün ekim derinlikleri elde etmek için 8 ila 9,5 km/saat arasında yavaş ekim hızlarını koruyun.
Özellikle mısır sonrası mısır rotasyonlarında, sap artıkları ile mücadelenin iyi yapılmasına dikkat edin.