Koçan fusarium’u nedir?

Fusarium hastalığı

Fusarium mısır koçanlarında en yaygın görülen fungal hastalıktır. Fusarium verticillioides (daha önce bilinen adı ile Fusarium moniliforme) ve birçok fusarium türü bu hastalığa sebep olmaktadır. Hastalığa sebep olan organizmalar mısır kalıntılarında ve diğer bitki kalıntılarında hayatta kalırlar, özellikle de yabancı otlarda. Enfeksiyon, çeşitli çevresel koşullar altında ortaya çıkabilir ancak hava sıcak ve kuru olduğunda daha şiddetlidir. Hastalık koçana öncelikle yağmur-dolu veya zararlı hasarından kaynaklanan yaralardan girer. Havadaki sporlar daneleri enfekte etmek için püskül kanalında filizlenebilir ve büyüyebilir.

 

 

Hastalık Semptomları

Koçanda bulunan taneler üzerinde, dağınık halde veya gruplar halinde görülebilir. Küf beyaz, pembe veya somon renginde olabilir. Enfekte olmuş taneler bronzlaşabilir veya kahverengiye dönebilir. Genellikle hastalıkla ilişkilendirilen "yıldız patlaması" deseni meydana gelir (püsküllerin bağlandığı tanelerin tepesinden yayılan açık renkli çizgiler). Şiddetli enfeksiyonlarda koçanlar fungal etmen tarafından tamamen yok edilebilir.

Mycotoxins

Fusarium verticillioides ve Fusarium proliferatum mısırda en yaygın bulunan mikotoksinler olan fumonisin üretirler. Fumonisinler atlar ve domuzlar için ölümcül olabilir ve diğer memelilerde organlara zarar verebilir ve kanserojendir.

 

 

Sol: Böcek zararı görülmemekte ve hastalık belirtisi yok

Sağ: Böcek zararı fusarium funguslarının girişine izin vermekte ve sonuç.

 

 

Hastalık Mücadelesi

Hastalık koçana öncelikle yaralanma ve zararlı beslenmesi yoluyla girdiğinden zararlılara karşı dayanıklılığa sahip hibritlerde fusarium riski daha düşük olabilir. Hibritler fusariuma karşı dayanıklılıklarında da farklılıklar gösterebilir. Fusarium geçmişte önemli zarara neden olduysa, üreticiler yalnızca fusariuma dayanıklı hibritleri ekmeyi düşünmelidir.

Hasat ve Depolama;

Depolamadan önce depolar temizlenmelidir. Mısır düşük rutubette hasat edilmeli ve bir sonraki seneye kadar depolanacaksa %15 veya daha düşük neme kadar kurutulmalıdır. Enfekte olmuş ürün hasattan hemen sonra 10°C'nin altına düşecek şekilde soğutulmalı ve -1°C'de saklanmalıdır. Enfekte olmuş taneleri, koçanları ve kırık-zayıf taneleri çıkarmak için depolamadan önce ürün temizlenmelidir (elek yardımı ile). Mümkünse enfekte olmuş ürün ayrı olarak depolanmalıdır.

 

Yazar: Mark Jeschke

Yukarıda belirtilenler yalnızca bilgi amaçlı kullanım için sunulmuştur. İşletmenize özel bilgi ve öneriler için lütfen Pioneer satış uzmanınızla iletişime geçin. Ürün performansı değişkendir; nem ve ısı stresi, toprak tipi, yönetim uygulamaları ve çevresel stresin yanı sıra hastalık ve zararlı baskıları gibi birçok faktöre bağlıdır. Bireysel sonuçlar değişiklik gösterebilir.